Zdrowe słodkości
Moi drodzy, zdaje sobie sprawę z tego, że słodycze i desery są pyszne. Wiem też, że później żałujemy jeśli zjedliśmy coś co nie chcieliśmy, z różnych powodów nie powinniśmy itd.
Ostatnio wypróbowałam przepis na zdrowe markizy (z marchewką!). Są pyszne, łatwe w zrobieniu, nie zajmują wiele czasu, a lepiej zjeść je niż następny batonik z automatu. Zbliża się wiosna, a potem lato, raczej nie chcecie pochwalić się brzuszkiem, tylko figurą, a zdrowe smakołyki? Perfect!
Składniki: (wyszło mi ponad 30 ciasteczek, czyli 15 markiz)
- 1 szklanka mąki pszennej(pszennej pełnoziarnistej) lub tortowej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 130 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 5 łyżek cukru (następnym razem zrobiłabym z 4, bo dla mnie jest to wystarczająca ilość)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 marchewka (taka... średnia, ok. 80 g)
- dżem
Przygotowanie:
1. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Następnie ją odsączyć w rękach.
2. Do marchewki dodać przesianą mąkę.
3. Następnie płatki owsiane, proszek lub sodę, cukier, cynamon i pokrojone masło.
4. Szybko zagnieść ciasto. Ja zmieszałam je w misce, a następnie wyłożyłam na stolnicę aby było mi łatwiej. Gdyby się kleiło dosyp mąki. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 20-30 min.
5. Zagnieść ciasto podsypując mąką i cienko rozwałkować.
6. Wycinać równe kółka szklanką. Jeśli chcecie inny kształt ciasteczek to proszę bardzo. Będą się różniły ilością w zależności od wielkości foremek. Pamiętaj, że na 1 markizę potrzeba 2 ciasteczka.
8. Wysmarować blaszkę lub położyć papier pergaminowy. Piec ciasteczka przez 16-20 minut na termoobiegu przy 160 stopniach albo na funkcji góra-dół przy 180 stopniach.
9. Odstawić do ostudzenia.
10. Na ciasteczko nałożyć dżem i przykryć drugim. Można je jeść również same, pojedynczo.
Ciasteczek nie przystrajałam i nie dodawała nic. Dobre są same w sobie, idealne na spotkanie czy wzięcie choćby na drugie śniadanie lub przekąskę do szkoły, pracy... U mnie znikły od razu z talerza. A u was jak będzie? Smacznego!
33 Comments
Gonna try it for sure! can you write the ingredients in english? i think google translator is too bad for thaT! :P
OdpowiedzUsuń- Hannah's Heels
Of course :)
UsuńIngredients: (for more than 30 cookies, 15 marquis)
1 cup flour
4 tablespoons of oatmeal
1/2 teaspoon baking powder or baking soda
5 tablespoons of sugar (next time I would do with 4 tablespoons, because for me it is enough)
2 teaspoons cinnamon
1 carrot (so ... average approx. 80 g)
jam
Best regards
thanks! I wanted to ask it as well!
UsuńI forgot! Add 130 g butter or margarine too! :)
Usuńpychotka ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
They look great and healthy!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńPozdrawiam
Wyglądają bardzo apetycznie ! Aż mi narobiłaś smaka hah :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cherryandclaudia.blogspot.com
Chyba więc nie masz wyjścia i musisz je spróbować :)
UsuńPozdrawiam również serdecznie
very nice treats!
OdpowiedzUsuńLyosha
Inside and Outside Blog
P.S. would you like to follow each other?
świetny blog
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :*
moze zaobserwujesZ?
pozdrawiam
http://meeaningoflife.blogspot.com/
uwielbiam takie ciasteczka, sa zawsze super rozwiazaniem na 'kawowe' spotkanie. Odpisalam i wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że wyjdą i mam nadzieję, że będą smakować :)
Usuńthat good, I want to try, I follow you on tweeter, kisses
OdpowiedzUsuńThese look delicious! Yum!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other on GFC?
http://everythingthatclicks.blogspot.com
I am following you back :)
UsuńKocham takie słodkości, więc przepis na pewno wypróbuje! <3
OdpowiedzUsuńwww.kasieek-bloog.blogspot.com
Bardzo się cieszę :) Smacznego!
UsuńQue bom aspeto.
OdpowiedzUsuńIsabel Sá
https://brilhos-da-moda.blogspot.pt
ale fajnie wyglądają Twoje ciacha :)
OdpowiedzUsuńA jak smakują :) Polecam wypróbować.
UsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńThese sound amazing I will have to try this too.
OdpowiedzUsuńI follow you on GFC
Deedee
http://madeupgirl-madeupgirl.blogspot.com/
Great! I follow you too :) thanks
UsuńOh yummi! super post!
OdpowiedzUsuńwww.thefashionwings.blogspot.it
Pionierski pomysł ;)
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious! :)
OdpowiedzUsuńArtika
http://whuddupartix.blogspot.sg/
Oh, that looks so good! :)
OdpowiedzUsuńThanks dear, I'm also following you via Facebook and GFC – hope you'll follow back! :)
XX, Sara.
http://saritschka.blogspot.de
It looks very yummy, carrots give a special touch to the bakery ^^
OdpowiedzUsuńThanks, dear, for visiting my blog. I love your posts a lot too. I will tray to make this kekse. I follow you now, could you follow back. Pls, keep in touch. Kiss
OdpowiedzUsuńhttp://mylovelyfashionbih.blogspot.com/
Wyglądają bardzo pysznie, być może w wolnym czasie zrobię coś takiego!
OdpowiedzUsuńhttp://emiemaila.blogspot.com/2015/03/choiescom.html Moglibyście poklikać w te linki? Z góry bardzo dziękuję! W ramach podziękowania mogę zaobserwować Wasze blogi i skomentować kilka postów :)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za każde odwiedziny i pozostawiony ślad.
Odpowiadam na każdy komentarz, dlatego zostaw link do swojego bloga-będzie mi łatwiej go odnaleźć.