Pomysł na "zimowe" pierniczki wpadł mi po tym, jak przesyłka z nowo zamówionymi foremkami utknęła w Polsce na dłużej, a co za tym idzie-nie zdążyła przed świętami dotrzeć do mojego domu. Wcześniej upiekłam więc pierniczki używając zwykłych foremek, a że były obłędne w smaku-trzeba było je powtórzyć.
Muszę się przyznać, że ciasteczka 3d nie są wcale takie proste jak się wydaje. Należy pamiętać o dopasowaniu grubości (przecież ciasto rośnie), o stronach, kolorach, dekoracji. Jednym słowem warto zarezerwować dużo czasu, jak i cierpliwości. Podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na pierniczki. Nie musimy przecież robić ich tylko na święta, a zimowe foremki choć sprawdzą się na wigilijnym stole, idealnie także odzwierciedlają obecną, kalendarzową porą roku.

Składniki na ciasteczka:
  • 200 g cukru kryształu (osobiście zmniejszam ilość do 3/4 podanej)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200 g masła lub margaryny do wypieków
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 600 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie z jajkami i skórką z cytryny. Dodajemy miód. 
  2. Oddzielnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  3. Wsypujemy suche składniki do mokrych i zagniatamy.
  4. Schładzamy ciasto w lodówce. (polecane, ale opcjonalne) 
  5. Dzielimy, rozwałkowujemy, wykrawamy i układamy na blasze wcześniej wysmarowanej masłem lub papierze do pieczenia.
  6. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. 
  7. Po ostudzeniu możemy przejść do dekoracji. Osobiście polegam na lukrze wykonanym samemu. 2 białka wrzucamy do miski, wsypujemy od 2 do 3 szklanek cukru pudru i wciskamy sok z jednej cytryny. Sprawnie mieszamy mikserem. Gotowe.

Wskazówki do przygotowania ciasteczek trójwymiarowych:
  • Przemyśl dobrze jak będzie wyglądał kształt, wtedy dowiesz się jaka grubość jest odpowiednia dla ciasta.
  • Aby się nie pomylić, na każdą jedną blaszkę rób serię tylko jednego kształtu. Pamiętaj, że przykładowo reniferek ma dwie nóżki, więc należy na jeden tułów, użyć dwa razy foremki z kończynami (jakkolwiek to brzmi, ale łatwo się pomylić w pośpiechu).
  • W przypadku sanek, warto zauważyć, że drugi bok, powinniśmy wykroić odwrotnie, aby był ładnie wypukły na zewnątrz (chyba, że przewidujemy inaczej).
  • Wiedząc, że górną cześć nakładamy na dolną, zauważmy czy podczas przenoszenia ciasta, nie zmieniliśmy rozstawu części, tzn. czy później uda nam się nałożyć je na siebie.
  • Lukier możemy przelać do specjalnego rękawa cukierniczego i końcówką wykonywać dekoracje. (Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu, wystarczy foliowy woreczek z lekko naciętą końcówką).
  • Warto najpierw ozdobić pojedyncze elementy, a następnie po całkowitym zastygnięciu ze sobą łączyć.
  • Ozdabianie i sklejanie to ciężka praca jeśli chce się być bardzo precyzyjnym, więc nie róbmy tego na szybko albo z niechęcią. Na pewno efekty nie będą nas zadowalały w stu procentach.
  • Pamiętajcie o dobrej zabawie i smacznego! :)

Foremki/Cookie cutter set-TUTAJ/HERE